Opinies

140315: Edward Verhey - 'T is toch raar!

Dat de VVD, net als veel andere politieke partijen, moeite heeft om de kikkers altijd in de kruiwagen te houden, wordt weer bevestigd door de affaires die deze volkspartij momenteel achtervolgen. De VVD is daarmee wederom een zeer inspirerende bron voor mij. De partij lijkt communicatief stuurloos en reageert ad hoc op zaken die, alhoewel ze het daglicht niet verdragen, nu toch boven komen.  

Het is tegenwoordig een soort reflex om eerst een affaire gewoon keihard te ontkennen of af te doen als ‘storm in een glas water’ en dan geïrriteerd en druk bij de geïnteresseerde media weg te lopen. Het landsbelang roept, zo lijken politici zoals Rutte en Zijlstra daarmee te willen aangeven. Maar volgens mij is het landsbelang meer gediend met politici die gesjoemel in eigen gelederen, en daarmee de kiezers, serieus nemen.  De kiezer heeft altijd gelijk zo wordt gezegd. Of dat zo is weet ik niet, wel weet ik dat de perceptie bij de kiezer altijd in hun ogen de waarheid is. Een werkelijkheid waar een politicus altijd rekening mee dient te houden.

Om nog duidelijker te laten zien dat de VVD in een communicatief spasme zit, schrijft Minister Schippers dit weekend in De Telegraaf (14 maart 2015) de publiciteit rondom de sjoemel VVD’ers toe aan “een geregisseerde actie om de VVD pootje te lichten zo vlak voor de Statenverkiezingen. Een beschadigingsoffensief.”
Was de Minister geadviseerd deze bizarre uitspraak te doen? Heeft de VVD eigenlijk wel een communicatiestrateeg in dienst? Ik vermoed van niet, want dan was deze uitspraak nooit gedaan. De meest simpele communicatievragen zijn duidelijk niet gesteld:
Is het niet meer dan zendergericht uiten van frustraties zonder de implicaties voor de perceptie te overzien? Met welk doel doet ze deze uitspraak anders?  Is er nagedacht wat de mogelijke negatieve gevolgen kunnen zijn?
Ik kan slechts concluderen dat als die vragen wel waren overwogen, de Minister deze uitspraak nooit had gedaan!
 
Het past de VVD of welke andere partij niet om een Calimero-rol aan te nemen bij dergelijke zaken. Dat komt als een Boemerang terug. Je bent betrapt en behoort dan deemoedig  je excuses aan te bieden aan de kiezers. Zeker aan de eigen achterban. Tenminste als je de kiezers nog serieus neemt. Neem verantwoordelijkheid, wijt het niet aan anderen en hou daarmee de regie. Ontkennen, afwimpelen en wijten aan anderen zijn reflexen die getuigen van kortzichtig zendergericht communiceren. Aan de perceptie bij de ontvangers wordt volledig voorbij gegaan.  Waar was hier overigens  de Minister-President als regisseur. Hij moet ondertussen toch als geen ander weten wat het effect is van het opdienen van de eigen werkelijkheid aan het Nederlandse volk.
 
Gesjoemel of machtsmisbruik zijn nooit goed te praten. Daar helpen slimmigheidjes of het afschuiven van verantwoordelijkheid niet. Daarmee wordt de negatieve perceptie alleen versterkt en in tijd verlengd. Om de schade te beperken is openheid en proactief regie houden over de communicatie de enige juiste strategie.  
Schippers heeft kortom met dit interview de VVD geen goed gedaan, sterker nog, ik denk dat de partij nog meer gezien wordt als een sjoemelpartij zonder verantwoordelijkheidsbesef. Een schadelijke perceptie die inderdaad zo kort voor de verkiezingen stemmen kost.
 
Ben benieuwd wanneer ik mij weer zo heerlijk onbedwongen mag verbazen. Ik hou voorlopig maar de vaderlandse politiek goed in de gaten…  Den Haag, 14 maart 2015
 
Vanuit het oogpunt van communicatie belicht ik op persoonlijke titel de worstelingen die politiek, overheid en bedrijfsleven hebben met communicatie.
Een blijvende bron van inspiratie. (www.verheyadvies.nl)


Add this to your website