Opinies

190115: Edward Verhey - 'T is toch raar!

De eerste verbazing is meestal de sterkste. Nu heb ik met 49 jaar dat moment reeds lang geleden beleefd en zou de impact van een verbazing niet meer zo groot moeten zijn. Maar gelukkig laat de politiek in Nederland mij vaak weer die eerste verbazing herbeleven. 'T is toch raar!

Op 11 maart 1936, aan de vooravond van de Duitse bezetting, hield Minister-President Colijn een radiotoespraak waarin hij de luisteraar adviseerde “even rustig te gaan slapen als ze dat ook andere nachten doen. Er is voorshands nog geen enkele reden om werkelijk ongerust te zijn." 

Nu bijna 79 jaar later blijkt dat de opvolger van Colijn toch niets heeft geleerd van diens verkeerde inschatting en vaderlijke advies. Het is toch raar dat de huidige Minister-President Rutte en VVD fractievoorzitter Zijlstra zich communicatief zo kunnen vergalopperen in de media door zich zo sterk te maken voor het VVD Tweede Kamerlid Mark Verheijen. In tegenstelling tot Colijn geven zij geen vaderlijk advies aan de luisteraar, maar een betweterig reactie op een nieuwsbericht. Een reactie doordrenkt van ongefundeerde arrogantie, zo bleek al spoedig.
Wel hadden ze keurig hun boodschap afgestemd, maar sloegen desondanks beiden de plank toch fors mis. Het bagatelliseren van een mogelijk issue is een oude, maar zeker in de huidige tijd met de alom vertegenwoordigde sociale media vaak niet de beste houding. Toch trappen veel politici en beleidsmakers daar in. Nog steeds in. Dat is toch op z’n minst raar!

Zijn ze wereldvreemd en denken ze hun eigen realiteit te kunnen opleggen aan het volk, zoals dat in vroeger tijden wel meer gebeurde of worden ze gewoonweg zeer slecht geadviseerd.  Al met al een blijvende verbazing. Zeker nu zo blijkt, dat de Minister-President publiekelijk voor de zoveelste communicatiemisser zijn verontschuldiging heeft moeten aanbieden aan het Nederlandse volk en de media.
En je zag het excuus al mijlen van tevoren aankomen, want steeds meer werden er gekunstelde trucjes bedacht om, mocht het toch foute boel blijken, ingedekt te zijn. Zo legde Verheijen tijdelijk zijn werkzaamheden als Kamerlid neer en werd de Integriteitscommissie van de VVD ingezet. Daarmee dachten deze beroepsklungelaars de boel te kunnen spinnen bij een eventuele frontale botsing met de werkelijkheid.
Maar heren Rutte en Zijlstra, trucjes werken bij Hans Klok, maar niet meer in de politiek van vandaag. Communiceren begint bij het serieus nemen van uw publiek en niet, zoals een regentenpartij door de eeuwen heen gewend was te doen, uitsluitend zendergericht te communiceren en iedereen voor gek te verklaren die niet in uw werkelijkheid gelooft. Met dergelijke communicatiemissers lijkt er voor Rutte en Zijlstra met het oog op de verkiezingen voorshands nog geen enkele reden om werkelijk gerust te zijn.

Ben benieuwd wanneer ik mij weer zo heerlijk onbedwongen mag verbazen. Ik hou voorlopig maar de vaderlandse politiek goed in de gaten…

Den Haag, 1 maart 2015
 
Vanuit het oogpunt van communicatie belicht ik op persoonlijke titel de worstelingen die politiek, overheid en bedrijfsleven hebben met communicatie.
Een blijvende bron van inspiratie. (www.verheyadvies.nl)


Add this to your website