Alleen jij kan jezelf veranderen


Alleen jij kan jezelf veranderen

Waarom wil een mens veranderen?

In mijn leven is er veel gebeurd, mooie, maar ook een aantal verschrikkelijke dingen. Zo ervaarde ik crash na crash, kreeg een psychose en kwam tot tweemaal toe in de cel. Ik was de bijrijder van mijn eigen leven, ik leek geen zeggenschap te hebben over wat me gebeurde. Soms was het zo erg dat ik niet meer wist of het dag of nacht was. Zo kon het niet langer.

Mijn detentietijd heb ik gebruikt om aan mijzelf te sleutelen 

Tijdens de eerste periode in de gevangenis vond ik mijzelf terug, ik werd weer de bestuurder van mijn leven. Ik haalde mijn mkb-diploma en heb therapieën gevolgd. Eenmaal buiten, in mijn vertrouwde omgeving, viel ik terug in mijn oude gedrag. Daardoor belandde ik opnieuw, nu voor langere tijd, in de bak. In deze periode kwam ik tot inkeer en besloot ik dat het tijd was mijzelf voor altijd te veranderen.

Op een dag sprak ik op de luchtplaats met mijn beste vriend, hij zat vast voor een ander delict. Als we vrijkwamen, wilde hij onze activiteiten weer oppakken. Ik zei: “Broer, dieper dan dit wil ik niet zinken. Sorry, mij ben je kwijt. Ik ga een vak leren als ik buiten ben, ik ga meubels verkopen.”

Mijn droom was altijd mooie dingen te maken en deze zelf te verkopen, maar mijn leefstijl, schulden en psychische gesteldheid zaten mij in de weg. Doordat ik niet alles aanpakte, maar telkens een klein onderdeel, kon ik de vicieuze nooit doorbreken.

Veranderen is niet makkelijk

Als je opgroeit, word je overspoelt met allemaal ideeën (percepties en gewoontes). Als je ouder wordt, werken deze niet altijd meer voor je en soms werken ze zelfs in je nadeel. Je oude ideeën achter je laten en jezelf nieuwe gewoontes aanleren, is niet makkelijk, want je hebt zelf helemaal niet door dat je in een zogenaamd “verkeerd programma” zit dat jou geen succes brengt.

Elke keer als je een nieuw doel hebt, moet je veranderen: sleutelen aan jezelf met je eigen tools. Ik moest gedag zeggen tegen middelengebruik, kortetermijndenken, chillen, verkeerde vrienden en criminaliteit. Ik heb afscheid genomen van mijn oude levensstijl en ben goed voor mezelf gaan zorgen en heb mijn nieuwe manier van leven omarmd. Al het aangeleerde gedrag heb ik afgezworen. Tijdens mijn schuldhulptraject heb ik geleerd met een klein bedrag per week rond te komen en heb daarmee een goedlopend bedrijf opgezet.

 

Wat kan ik voor u betekenen? 

Mijn levenservaring zet ik in voor voorlichting en preventie. Op aanvraag geef ik workshops op locatie en ben ik beschikbaar als gastspreker. Ik kom graag in contact met organisaties, zoals gemeentes en zorginstellingen, die mijn expertise kunnen gebruiken bij resocialisatie en re-integratie trajecten.

Goed om te weten:
Duur: 90 min
Inspirerend,motiverend en interactief

Kosten: educatieve instellingen € 350,-   
              niet-educatieve instellingen € 650,-

 

Contactformulier

Vul het onderstaande formulier in om contact op te nemen met de spreker. Je kunt normaal gesproken binnen enkele dagen een reactie verwachten.

Vul bedrijf / school / organisatie in

Ik ben opgegroeid tijdens de burgerloog in Somalië en op elfjarige leeftijd kwam ik zonder ouders naar Nederland. Dat was geen makkelijke start en in mijn leven heb ik veel foute keuzes gemaakt, maar hieruit heb ik wel lessen geleerd.

De filmmaker Douwe Dijkstra is de buurman van MijnWand, mijn bedrijf dat duurzame wandrekken maakt, en hij maakt een documentaire over mijn leven. We spelen gebeurtenissen na uit mijn jeugd in het door oorlog verscheurde Somalië en laten zien hoe ik nu, na vele omzwervingen, mijn plek gevonden heb als eigenaar van Mijn Wand waar ik met een klein, hecht team samenwerk. In de loop van 2022 wordt deze documentaire uitgezonden door de NPO.

Laat de artiest weten wat je van de voorstelling vond en schrijf een recensie! 

;