Rond het afscheid

Je bent ook wat je hebt verloren

Soms zijn er onverwachte momenten waarin je jezelf tegenkomt. Gebeurtenissen waarvan je denkt dat ze – reeds lang - áchter je liggen, zijn ten diepste altijd om je heen. Hoe ga je daar mee om? Verliezen zijn er in vele toonaarden maar ze doen dikwijls wel iets of zelfs veel met mensen.

 

Eigen - wijs rouwen

We hebben vaak een mening over rouwende mensen en die denken vervolgens dat zij aan ons verwachtingspatroon moeten beantwoorden. Dikwijls hebben zij al de handen vol aan zichzelf. Wie rouwt, mag eigen-wijs zijn, liever nog: die moét dat ook zijn want gevoelens zijn persoonlijk en daarom kwetsbaar. 

 

Troost - niet mínder verdriet

Ons goedbedoelde meeleven met iemand kan zijn of haar omstandigheden zélf niet veranderen. Bescheiden en eigenlijk pretentieloos aanwezig zijn, helpt de ander vaak meer. Hoe 'werkt' troost? Pasklare antwoorden zijn er niet: het gaat om onze omgang met mensen en hún beleving.

 

Mensen van voorbij. Leven met een verlies

Dit verhaal vat samen hetgeen in de lezingen ‘Je bent ook wat je hebt verloren’, ‘Eigen-wijs rouwen’ en ‘Troost – niet mínder verdriet’ uitgebreider aan de orde komt. Eerst passeren enkele vormen van ingrijpend verlies de revue, vervolgens staan we stil bij aspecten van rouw en tenslotte worden dimensies van troost belicht.

 

0 voorstellingen gevonden van Rond het afscheid

;